Posts

ber Kaf Ha Waw Ya Nun

Banyak fasa yang akan kita lalui dalam hidup ini & salah satunya adalah fasa perkahwinan
semua orang dalam dunia ini nak berkahwin, aku rasa tak ada manusia sama ada lelaki atau perempuan dalam dunia ni tak nak kahwin. Heheheheh macam aku sekarang usia dah bertambah, kalau dulu masa sekolah risau nak habiskan SPM, bila dah habis SPM risau nak masuk universiti, bila dah masuk Universiti dah habis belajar risau pulak nak cari kerja, bila dah bekerja ada kerjaya risau pulak bila la nak kahwin 😁😁😁 sepanjang hidup ini asyik risau je 😆😆😆

Bila dapat jemputan dari kawan baik, kawan-kawan sekolah, kawan-kawan universiti, rasa seronok nya ramai kawan aku yang dah bina masjid, bila pergi majlis ramai yang bertanya bila nak kahwin, dah ada boyfriend hehehe tak masuk lagi jemputan sepupu sepapat, anak-anak buah, kau rasa macam asal la jodoh aku tak singgah-singgah lagi, kadang-kadang tu memang positive cakap dekat diri ajal maut jodoh pertemuan kan di tangan Allah S.W.T, doa yang baik-ba…

HATI EMAK ~ DIARI MAT DESPATCH

Assalamualaikum & have a very good day !!

Buku ini entah buku ke berapa yang aku beli secara online. Sekarang everything di hujung jari. Memang tertarik dengan tajuk buku ni for the 1st time nampak. Waktu membaca aku ada 2 bahagian iaitu part 1 dekat office & part 2 dekat rumah kalau dekat office adalah sampai je office on pc terus buka buku baca at least 10 minute lepas tu waktu lunch time dalam 30 minutes after makan itu  pun masa lunch tu aku tak keluar pergi mana-mana memang duduk dekat office. Part 2 dekat rumah kalau dekat rumah weekdays aku jarang baca buku selalu baca buku weekends saja. Pendapat jujur aku buku ni at 1st bila baca nampak macam tajuk yang ringan-ringan. Masa mula-mula baca dah sampai separuh buku kita akan terfikir “ apa la susah sangat nak cakap dengan mak dia budak ni.. cakap je la mak kan mesti dia faham punya ni sampai ada list nak tanya orang lain macam mana nak pujuk mak” tapi hakikat semakin di baca semakin seronok & tanpa di sangka-sangka ada …

We All cry differently

Kita tak sama...
Aku kau dia berbeza...
Persamaan kita hanya warna darah
Makin lama makin aku terasa berbezanya kita...
Kau mungkin gunung penuh dengan intan permata...
Aku mungkin gunung penuh dengan duri hutan belukar belantra...
Tidak ada apa yang bernilai yang dapat aku tawarkan untuk Dia
Hanya dapat aku berikan Hormat yang nyata kini rendah nilainya dari emas wang intan permata...
Tidak ada lagi dapat aku tawarkan untuk Dia.......
Aku bersangka buruk dengan diri sendiri!!!
Aku curiga dengan diri sendiri
Aku kini lebih cendurung untuk bersendiri!!!
Akan ku jaga jarak antara kau dan dia agar dia tak perlu memilih..Untuk Dia maaf andai kelakuan ini membuat kau resah merasa bersalah kau harus menjaga hati kami..  Kau berfikir sedalam dalamnya dalam pergerakan agar dapat menjaga hati ini..
Dan aku akan buat yang terbaik agar kau tak perlu memilih antara intan atau duri...
Agar intan itu tidak pudarkan sinarnya...
Agar duri itu tidak membuat kau luka berdarah..Sesunguhnya akulah duri i…

BUKAN MENGUNGKIT TAPI MEMBANGKIT!!!

Image
ASSALAMUALAIKUM....Happy Sunday.... :)

Baru-Baru ni....Ternampak satu FB Post yg di share oleh kawan ku... Tajuknya

JANGAN SAMPAI KITA LUPA


Bila baca macam persaan dan soalan berlegar lalu tangan ni gatal untuk mereply.. buat perinngatan diri sendiri....IN SYAA ALLAH.....
ADA ISTERI YANG LUPA BAHAWA SUAMI LEBIH UTAMA DARI IBUADA JUGA ISTERI YANG LUPA BAHAWA SUAMI LEBIH UTAMA DARI IBU DAN SI ISTERI JUGA JANGAN LUPA BAHAWA IBUNYA JUGA PERNAH MENANGGUNG DOSANYA SEBELUM DIA BERKAHWIN.. SYURGANYA JUGA TERLETAK DI BAWAH KAKI IBU SEBELUM DIA MENJADI TANGGUNGJAWAB SUAMINYA...
ADA IBU BAPA YANG LUPA ANAK PEREMPUAN MEREKA PERLU MENGUTAMAKAN SUAMINYA LEBIH DARI IBU BAPANYA..ADA JUGA IBU BAPA YANG LUPA ANAK PEREMPUAN MEREKA PEREMPUAN MEREKA PERLU MENGUTAMAKAN SUAMINYA LEBIH DARI IBU BAPANYA TAPI IBU BAPANYA TIDAK PERNAH LUPA UNTUK MENGUTAMAKAN ANAK PEREMPUANYA WALAU ANAK PEREMPUANYA SUDAH BERKAHWIN APABILA ANAK PEREMPUANYA MENGALAMI KESUSAHAN..IBU BAPANYA SANGGUNP BERSAKIT, BERSENGKANG MATA, BERSAK…

ZINA HATI……MAKSIAT BATIN...

Adakah anda tahu apakah itu zina hati…. Derrr 1st time aku dengar bnda nie from my clique name dia kak nurhasyikin… aka kak ikin… dah mcm name classmate aku dah…. aku selalu dgar zina mata and sewaktu denganya tapi ini special skit hehehehe baru la aku tahu selama ni bnyak zina dah aku buat..iaitu ZINA HATI…. Alhamdulillah aku jumpa insan yg banyak ajar aku hal2 yg berkaitan dgn ukhrawi ni… makanan rohani aku… Alhamdulillah… semakin bertambah…
ZINA HATI-CONTOH SITUASI: 1st - kita ada abg sayang… aka Boyfriend la… bila kita msg dia jer kita akn panggil dia  sayang… baby…honey…bucuk2… kanda..dinda…..Qaseh…paling tak boleh blah..Mama…Papa…Daddy…Mummy…. itu adalah part of ZINA HATI… haaaaaaaaaaaaaa dah terkena kan bnda kecik yg kita tak sangka nie ada hukum nya di bumi Allah nie…. 2nd example- adalah bila end of kita punya msg kita letak I LOVE U…..SYG AWAK… RINDU LA DKT AWAK…. Haaaaaaaaaaaa lg terkena habih dah …Allahuakhbar….. apa dah jadi…. Nieeeee J 3rd - Kita tak berhenti memikrkan org y…

indah nya SEOUL SOUTH KOREA... (part 1)

Image
alhamdulillah.... last 2 week during semester break..my group and I Bachelor In International Business final year 2011 flying to Korea for our education trip..venue SEOUL SOUTH KOREA...journey tittle  "A JOURNEY TO THE SOUL OF ASIA-SOUTH KOREA" what the da bOOM right...so that is it.... the experience around 5 days 4 night at Korea ..what I can say actually going to Korea is one of the my life list... the place that I will be visit and tak sangka pada umur 22yers old I already fly to Korea.... U know Korea...haaaaaa yes the expenses must be very expensive but as as mention in my previous post my family always be there to help  me..to solve all my problems...the day that we go actually already ending autumn and will be early winter..so u guys can imagine by ur self...that the whether bit cold for me..but I can still adapt it... hehehehehe its different with Malaysia so that actually one of the most precious experience for me be foreigner in the foreign country...hahahahahaha …

"CLUBBING"orang purba yg ni kelakar....!!!!

lesson for today mmg best kelakar...la my ustazah....even she's look old skool tapi each word yg dia used akan buat student2 dia gelak bengeong2....hahahahahahah mcm ari ni as usual la g kelas beliau CTU553 pemahaman islam....dia kupas topik 'CLUBBING" after dia tgok 360.... nyer program...menurut bacaan beliau dan di add wif my reading CLUBBING ni dtg dr zaman nabi lut...alaisalam....bukan jer kejahatan umat nabi lut ni sebab perbuatan gay...jer ia juga aktiviti clubbing so to conclude CLUBBING ni berasal dr zaman purba...so means sesipa yg ke clubbing adalah msyarakat purba kala...hahahahahaha....bukan nk discriminate sesipa mmg la itu hak individu tapi aku just ckp utk menginagti dri sndri....NO bodY perfect In This Bumi ALLAH S.W.T people made mistake...but we can still avoid it dgn remind our self pasal benda2 basic ni.... so jgn lah kita berbangga2 dgn adat barat2 ni sanagt actually dorang pun PURBA KALA GAK...OPsssssss....tapi ustazah aq mmg terbaik msuk jer kelas…