ZINA HATI……MAKSIAT BATIN...


Adakah anda tahu apakah itu zina hati…. Derrr 1st time aku dengar bnda nie from my clique name dia kak nurhasyikin… aka kak ikin… dah mcm name classmate aku dah…. aku selalu dgar zina mata and sewaktu denganya tapi ini special skit hehehehe baru la aku tahu selama ni bnyak zina dah aku buat..iaitu ZINA HATI…. Alhamdulillah aku jumpa insan yg banyak ajar aku hal2 yg berkaitan dgn ukhrawi ni… makanan rohani aku… Alhamdulillah… semakin bertambah…

ZINA HATI-CONTOH SITUASI:
  • 1st - kita ada abg sayang… aka Boyfriend la… bila kita msg dia jer kita akn panggil dia  sayang… baby…honey…bucuk2… kanda..dinda…..Qaseh…paling tak boleh blah..Mama…Papa…Daddy…Mummy…. itu adalah part of ZINA HATI… haaaaaaaaaaaaaa dah terkena kan bnda kecik yg kita tak sangka nie ada hukum nya di bumi Allah nie….
  • 2nd example- adalah bila end of kita punya msg kita letak I LOVE U…..SYG AWAK… RINDU LA DKT AWAK…. Haaaaaaaaaaaa lg terkena habih dah …Allahuakhbar….. apa dah jadi…. Nieeeee J
  • 3rd - Kita tak berhenti memikrkan org yg belom lagi dikira Halal utk kita..tiap masa ada jer dia dlm ingatan mengalahkan ingatan kita pada yg maha kuasa…. Nk mkn…nk tido..... semua la msti ada dia…. Guhhhhh…. Huh…… bnyak dah bnda ni yg aku buat…. Mcm mane nak elak ekk…. 


Lagipun mgikut paham aku ZINA HATI ini mcm perasaan taksub terhadap sesuatu… sama la bila kita bercakap tanpa berfikir…. InsyAllah… aku akan try to change it slowly… semoga dipermudahkan oleh NYA…amin…J

P/S lately ini ada some of my kawan tnya mcm nie…..
J WEI ASAL POST KO MCM KEINSAFAN SANGAT NIE……DAH BERUBAH KER?????
J ERMM BIASALA LAH TAKKAN NK DDUK DKT TAKAT TU JER…AKU PUN BUKAN MUDA LG….LG PUN RUGI MUDA2 NI TAK BLAJA MCM2 BNDA APATAH LAGI BNDA2 YG BERKAITAN DGN AMALAN NK BAWAK KE DUNIA 1 LG NNTI…TAKKAN NK TUNGGU DAH TUA BRU NK CKP DGN ANAK2 MCM NIE…………MAK RASE MAK NK MULA DR AWAL LA….. BNYAK BNDA YG MAK DAH TERTINGGAL MASE MUDA DULU…. LG PUN AKU PUN BNYAK KEKURANGAN LAGI…. J

Tp semuanya bergantung pada keizinan Allah jika dia bagi kesedaran pada mase muda nie tapi still take for granted my be ada hikmah yg Allah akn kurniakan di kemudian hari… nnti.... bukan nk tunjuk rase RIAK… MUNAFIK.. atau UJUB… tapi just peringatn untuk dri sndri yg aku still blaja mengenali dri and siapa kita di bumi ini….. J

Comments

  1. wow!!..interesting post zue! and ade questions nak tanya:

    Question for #1: so ur saying kena panggil his/her real name je ke?..selagi die maseh tak halal dengan kita, tak boleh panggil name2 tu? betul ke ape yang i paham?

    Question for #2: even kita kate all those things without even mean it, tak boleh jugak ke? then we should just end the conversation with "Good Night". thats just it?

    lets just say, i do #1 and #2 but i can sure that im not 'taksub' to that person. so can u help me out here dear Ustazah-junior zue :)

    Thank u and i miss to heart2heart with u :*

    ReplyDelete
  2. answer 1) sebaik baiknya begitulah.... kan manis if kita panggil nama dia..sebab apa yg I tau when we call other person name..especially real name sama lah kita berdoa utk org tu...org tu akn dapat pahala and kita pun akan dpat ganjaranya... I tak pandai nk bermain dengan hukum Allah s.w.t just if kita boleh elakkan elak la.... tak panggil syg tak bermaksud tak syg kan... so find a way yg tak buat pasangan terase.... ISLAM KAN INDAH.. bnyak cara...lg...


    2nd) bg U tak bermaksud apa2 tapi bg org lain....berbeza interpretation nyer kan... so just balance kan rase syg tu taj lebih dari rase kita dkt Allah s.w.t I tak berani nk ckp apa2 ini semua mkn rohani kita.... if Hati U ckp syg dkt org tu tp syg tu tak lebih dr sepatutnya so... insyAllah ada barakahnya...


    3rd InsyAllah if itu jodoh kita... TAKSUB tu hnya U yg boleh rase..... sama2 kita saling bantu membantu okay.....:)

    MISS U TOOO....... with love.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BUKAN MENGUNGKIT TAPI MEMBANGKIT!!!

indah nya SEOUL SOUTH KOREA... (part 1)